Kuchnia molekularna w naszej Przyrowie
Od września do końca listopada Koło Gospodyń w Przyrowie będzie realizowało projekt pod nazwą „Borowiackie laboratorium”. To niezwykle ciekawe i innowacyjne przedsięwzięcie.
Kojarząc słowa – koło gospodyń i laboratorium nasuwa się myśl… smaczne jedzenie i probówki lub menzurki. Podgrzewanie, zamrażanie. Coś w tym jest :)
Projekt zakłada bowiem przeprowadzenie warsztatów kulinarno-regionalnych w połączeniu z nowoczesną kuchnią molekularną oraz wystawienie dwóch stoisk pokazowych (podczas imprez organizowanych w Gostycynie oraz w Kęsowie).
W programie warsztatów znajdą się bloki praktyczne i teoretyczne dotyczące kultury, historii, przyrody i nowoczesności w Borach Tucholskich ze szczególnym uwzględnieniem tradycji i zwyczajów borowiackich (z naciskiem na gęsinę).
Warsztaty przeznaczone są dla 10 osób (osoby z młodego pokolenia z grupy defaworyzowanej, matki z dziećmi oraz członkinie KGW), które chcą wspólnie, rodzinnie poznać lokalne tradycje borowiackie.
Umiejętności i wiedzę zgodnie z założeniami projektu przekażą następnym pokoleniom (ziarnom które przechowają wiedzę pokoleń).
Co tu dużo mówić… Już nie możemy się doczekać tego, aby podejrzeć z aparatem w ręku jak będą wyglądać wspomniane warsztaty kulinarne, podczas których tradycję będziemy łączyć z nowoczesną kuchnią molekularną.
Wyświetlono: 361