Warsztaty kuchni molekularnej, czyli połączenie gastronomii z nauką

Coś takiego dzieje się właśnie w Przyrowie. Świetlica wiejska zamieniła się w jedno wielkie „Borowiackie laboratorium”, bo właśnie tak nazywają się prowadzone tam, pod przewodnictwem Krzysztofa Poloka warsztaty kuchni molekularnej.

Uczestnicy warsztatów na samym początku dowiedzieli się czym jest kuchnia molekularna. Jak widać na zdjęciach nie jest to zwykłe gotowanie, to są czary! Kuchnia ta nie zna granic. Przypomina eksperymenty w laboratorium. Adepci kuchni molekularnej już po kilku pierwszych godzinach potrafili zrobić kawior molekularny, piasek z pestek dyni, podwędzane cząstki pomarańczy, lody na ciekłym azocie, a co niektórym udało się nawet wydobyć smoczy oddech.

Jak wynika z informacji Szefa Kuchni – Krzysztofa Poloka to jeszcze nic! Dopiero jutro dadzą czadu!

Projekt „Borowiackie Laboratorium” jest realizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Przyrowie. Organizacja otrzymała na ten cel dofinansowanie w kwocie 14.615 zł. Są to środki z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w ramach LSR „Dekel do borowiackiej grapy” wdrażanej przez Partnerstwo „Lokalna Grupa Działania Bory Tucholskie

Wyświetlono: 140

Facebook.com X.com